Hogyan rendelkezhetsz


Aki tavaly az egyházi 1%-át valamely egyháznak adta, annak ez évben nem kell: a 2018-ban benyújtott, egy bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egészen addig figyelembe veszi, amíg a felajánló rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg egy másik egyházi kedvezményezettet.

A civil 1%-ra azonban ez nem vonatkozik, arról tehát továbbra is minden évben szükséges nyilatkozni.

Minden adózó 2019. május 20-ig juttathatja el felajánlását az adóhatósághoz.

Az 1 1%-os felajánlásodat benyújthatod elektronikus úton, papíralapon vagy személyesen.

Amennyiben a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikus úton nyújthatja be:

  • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
  • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 18EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papírformátumban postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

  • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • a 18EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
  • amennyiben a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2019. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Abban az esetben, ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Forrás: nav.gov.hu